Trapez rownoramienny pole
Jakub Z :

Oblicz pole trapezu rownoramiennego o wysokosci 10 w ktorym przekatne przecinaj sie pod katem
prostym
19 mar 21:56
Blee:

a
2 = x
2 + x
2 −> a = x
√2
b
2 = y
2 + y
2 −> b = y
√2
oraz:
| | a+b | | (x+y)2 | |
(x+y)2 = 102 + ( |
| )2 −> (x+y)2 = 100 + |
| |
| | 2 | | 2 | |
oraz:
x
2 + y
2 = c
2
oraz:
masz 5 równań z 5−cioma niewiadomymi ... więc wyznaczysz spokojnie wyznaczysz a i b.
19 mar 22:01
Jakub Z : Przepraszam ale to gimnazjum
19 mar 22:06
Blee:
no i

a to są tw. pitagorasa
19 mar 22:08
Blee:

możesz też zauważyć, że:
α = 45
o
i wtedy od razu znasz pole trapezu
19 mar 22:11
Blee:
jedyne co musisz zrozumieć to dlaczego część dolnej podstawy (od prawego wierzchołka do
| | a+b | |
wysokości) równa jest DOKŁADNIE |
| |
| | 2 | |
19 mar 22:12
Jakub Z : No wlasnie dlaczego ?
19 mar 22:15
Eta:

P=100
19 mar 22:19
Blee:
suma kątów w trójkącie ... a znasz dwa kąty (45o i 90o)
19 mar 22:20
19 mar 22:20
Jakub Z : Dziekuje za rysunek .
Wystarczy na dzisiaj .
19 mar 22:23
Eta:
19 mar 22:25