.
chemik: Pomagacie też w chemii 
Nie mogę znaleźć żadnego forum takiego jak ten,
szkoda ze nie istnieje

Jeśli jednak znajdzie się jakiś chemik to
proszę o pomoc 
określ która elektroda jest katodą a która anodą,
napisz równania elektrodowe oraz oblicz SEM ogniwa]] :
a) Mn/Mn
2+ EMn/Mn
2+=−1,18
Fe/fe
2= EFe/Fe
2+=−0,44
b) Au/Au
3+ EAu/Au
3+=1,50
Co/Co
2+ ECo/Co
2+=−0,28
19 mar 21:22
aniabb:

Efekt to zielone strzałki (zgodnie ze wskazówkami zegara)
Mn Anoda Fe Katoda
Mn−>Mn
2++2e
−
Fe
2++2e
− −> Fe
SEM=−0,44−(−1,18)=0,74
19 mar 23:30
aniabb: analogicznie druga
19 mar 23:31