zadanie z jakiejś próbnej matury
Samwoja:
Uprzejmie proszę o pomysł jak to rozwiązać, wynik to 16
√2 (sprawdziłam na kalkulatorze
wolframalpha)
19 mar 21:20
Gackt: wzór skróconego mnożenia
19 mar 21:22
Samwoja: tyle to i ja wymyśliłam ..
19 mar 21:25
Eta:
| 1 | | 1 | |
| =√2+1 i |
| = √2−1 |
| √2−1 | | √2+1 | |
i "jedziemy".........
(
√2+1+
√2−1)
3= (2
√2)
3= 8*2
√2=16
√2
19 mar 21:26
piotr: Wskazówka:
| 1 | | 1 | | √2 + 1 + √2 − 1 | |
| + |
| = |
| |
| √2−1 | | √2+1 | | (√2)2−12 | |
19 mar 21:26
Eta:
19 mar 21:27
Samwoja: I o to właśnie chodziło ! wieeeeelkie dzięki !
19 mar 21:51
Eta:
19 mar 22:26
ford:
po co wzory, wystarczy kalkulator
√2 ≈ 1,41
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
a ≈ ( |
| + |
| )3 = ( |
| + |
| )3 ≈ (2,44+0,41)3 = (2,85)3 ≈ |
| | 1,41−1 | | 1,41+1 | | 0,41 | | 2,41 | |
23,15
19 mar 22:32