Kwaszenie ogorkow
Jakub Z : Do kiszsenia ogorkow uzywa sie roznych przypraw
Oto jedna z takich przypraw przygotowana z nastepujacych skladnikow : soli kuchennej, cukru,
kopru zielonego lisci chrzanu i korzenia chrzanu wzietych w stosunku jak
28 : 5 : 10 : 6 :1
Ile trzeba uzyc kazdego z tych skadnikow do zakwaszsenia 50 kg ogorkow jesli masa ogorkow do
masy przyprawy jest w stosunku 10 : 1 /
Poprzednie zadanie z parowkami zrobilem tego nie
19 mar 20:58
Eta:
Należ wziąć 1/10 każdej z przypraw
2,8
0,5
1
0,6
0,1
−−−−−−−−−
5kg przypraw na 50 kg ogórków czyli 10 :1
19 mar 21:13
Jakub Z : Przepraszam a cos troszke jasniej jesli mozna ?
19 mar 21:16
PW: To jest jasne.
Gdyby przyprawy odmierzać w kilogramach, to razem byłoby
28+5+10+6+1=50
kilogramów przypraw. Potrzebujemy 10 razy mniej, a więc
2,8+0,5+10+6+1=5
kilogramów przypraw.
19 mar 22:09
PW: Korekta. Wyłączyłem uwagę i nie podzieliłem ostatnich składników przez 10, powinno być
oczywiście jak u Ety:
2,8+0,5+1,0+0,6+0,1=5
19 mar 22:13
Jakub Z : Teraz juz rozumiem .
dziekuje .
19 mar 22:17
Eta:
19 mar 22:22