.
paxi: pole pewnego prostokąta wynosi 12cm2. obwód tego prostokąta jest równy
długości boku kwadratu którego pole jest równe 256 cm2. oblicz długość boków prostokąta.
19 mar 20:30
Eta:
A jaka jest długość boku tego kwadratu?
19 mar 20:32
Jerzy:
I gdzie problem?
Dwie niewiadome i dwa równania.
19 mar 20:32
paxi: nie jest podana długość boku
19 mar 20:35
Jerzy:
Napij się wody.....kwadrat ma cztery boki równe.
19 mar 20:38
paxi: Jerzy Dzięki za pomoc!
19 mar 20:48
Jakub Z : a+b=8
a*b=12
19 mar 20:50
Eta: c −−− dł. boku kwadratu
P= c2=256 to c= 16
zatem 2a+2b=16 ⇒ a+b=8 i P=a*b=12
rozwiąż układ :
a+b=8
a*b=12
..........
a= 2 i b= 6 lub a=6 i b=2 −−− dł. boków tego prostokąta
19 mar 20:51