granica ciągu
niemat: Jeśli mamy obliczyć granicę takiego ciągu
to najpierw podnosimy do kwadratu, potem wymnażamy nawiasy przez siebie i dopiero
na koniec liczymy z tego granicę? Czy może wystarczy wyciągnąć od razu przed nawias...
Chodzi mi o kolejność wykonywania obliczeń
19 mar 20:27
Lech: Nic nie podnosc do kwadratu , skorzystaj z wlasnosci granicy
lim an *bn = lim an * lim bn = (−1)*(16)=−16
19 mar 20:31
niemat: | | 9 | | 7 | |
a tutaj an=2(3− |
| )−3(1+ |
| ) też można z własności tyle że różnicy? |
| | n3 | | n2 | |
19 mar 20:40
niemat: i do czego w zapisie pod lim będzie dążyło n?
19 mar 20:41
Janek191:
n →+∞
21 mar 07:41