matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Funkcje
Ziela:
Miejscem Zerowym funkcji f(x)=(2m+1)x−9 jest liczba (−3) : A) m=3 B) m=2 C) m=−3 D) m=−2
19 mar 20:23
Lech:
Rozwiaz : (2m +1)(−3) − 9 = 0 ⇒ m = .............
19 mar 20:26
Ziela:
Czyli bedzie −6m−3−9=0 −6m=9+3 −6m=12 m=−2
Nie nie wiem czy to jest okej
19 mar 20:34
Lech:
Tak jest OK !
19 mar 20:37