Funkcje
Ziela: Funkcja malejącą jest funkcja :
A y=0,5x−3 B y=−15 C y=2x−5 D y=6−3x
Prosze o odp i wytlumaczenie bo troszke nie rozumiem tego
19 mar 20:14
Mila:
f(x)=ax+b − wzór funkcji liniowej
a>0 − funkcja rosnąca
a<0 − funkcja malejąca
a=0 − funkcja stała
19 mar 20:21
Jakub Z : a<0
wiec d) i b) bo funkcja stala jest zarowno rosnaca i malejaca
19 mar 20:21
Lech: Sa to rownania funkcji liniowej : y = ax + b
Jezeli a > 0 , to fukcja jest rosnaca
Jezeli a< 0 to funkcja jest malejaca
Jezeli a= 0 to funkcja jest stala
19 mar 20:22
Ziela: No to wszystko jasne dziekuje za pomoc
19 mar 20:24