.
xxx: oblicz punkt przecięcia wielomianu w(x) = 4x3+4x2+x+4 oraz prostej y−2x+5
19 mar 19:54
Eta:
czy prosta ma takie równanie: y= 2x+5 ?
19 mar 19:59
piotr: 4x
3+4x
2+x+4 = 2x+5
4x
3 + 4x
2 − x − 1 = 0
4x
2(x+1) − (x+ 1) = 0
(4x
2 − 1)(x+1) = 0
⇒
| | 1 | | 1 | |
x = −1 ∨ x = − |
| ∨ x = |
| |
| | 2 | | 2 | |
19 mar 20:02
Eta:

4x
3+4x
2+x+4=2x+5
4x
2(x+1) −(x+1)=0
(x+1)(4x
2−1)=0
x= −1 v x= 0,5 v x= −0,5
=======================
19 mar 20:04
piotr: y = 1 ∨ y = 4 ∨ y = 6
| | 1 | | 1 | |
punkty: (−1, 1), (− |
| , 4), ( |
| , 6) |
| | 2 | | 2 | |
19 mar 20:06
xxx: Dziękuję wam bardzo
19 mar 20:08
Eta:
I na przyszłość pisz dokładną treść zadań
19 mar 20:10
xxx: ok xd
19 mar 20:11