Wykazywanie
Pingwin4: Wykaż, że jeżeli reszta z dzielenia liczby naturalnej x przez 7 jest równa 4, to reszta z
dzielenia liczby 3x2 przez 7 jest równa 6. Doszłam do zapisu x=7k+4 więc 3x2= 3(7k+4)2, ale
nie wiem jak udowodnić
19 mar 18:39
Tadeusz:
=3*49k2+3*56k+48...
19 mar 19:20
Pingwin4: To już wiem, a co dalej jak.uzasadnić?
19 mar 19:23
Eta:
x= 7k+4
3x2= 3(7k+4)2 = 3(49k2+56k+16) = 7*21k2+7*24k+7*6 +6 =
7(21k2+24k+6) +6 = 7w+6 −−− reszta r=6 z dzielenia przez 7
19 mar 19:23
Pingwin4: Dziękuję po raz drugi❤
19 mar 19:25
Eta:
19 mar 19:26