matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Układ równań proszę o pomoc w rozwiązaniu
M2:
2x−1
2y+1
−
= 3
2
2
x−1−2(y+2) = 4(x+1) +y
19 mar 18:07
Mila:
2x−1−(2y+1)=6 x−1−2y−4=4x+4+y porządkujemy 2x−2y=8 /:2 −3x−3y=9 /:3 −−−−−−−−− x−y=4 −x−y=3 −−−−−−−−+ −2y=7
7
y=−
2
7
x+
=4
2
x=U{1}{2] −−−−−−
1
x=
2
7
y=−
2
============
19 mar 18:36
M2:
Dziękuje
19 mar 18:42
Mila:
19 mar 19:29