matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria
abc:
W trójkącie prostokątnym ABC przyprostokątnymi są odcinki AB i BC, a ich długości są odpowiednio równe 5 i 12. Punkt D jest punktem styczności okręgu wpisanego w ten trójkąt z przeciwprostokątną. Oblicz długość odcinka BD.
19 mar 17:57
Mila:
c
2
=5
2
+12
2
c=13
1
1) P
Δ
=
*5*12=30
2
5+12+13
P
Δ
=
*r=15r
2
15r=30⇔ r=2
5
2) W ΔABC: cosα=
13
W ΔABD: |BD|
2
=5
2
+3
2
−2*5*3*cosα
5
|BD|
2
=25+9−30*
13
150
292
|BD|
2
=34−
=
13
13
|BD|=... licz do końca sam
19 mar 20:52
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick