matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zapisz liczbę w postaci logarytmu przy podstawie 2
nekis:
1
Zapisz liczbę log
0,25
−log
0,5
7+log
4
25−log
8
27 w postaci logarytmu przy
81
podstawie 2
19 mar 17:34
iteRacj@:
skorzystaj z tw. dotyczących logarytmów a>0,b>0, a≠1, m≠1
1
log
a
m
(b)=
*log
a
(b)
m
log
a
(b
m
)=m*log
a
(b) zauważ , że
1
log
0,25
(b)= log
1/4
(b)= log
(1/2)
2
(b)=log
2
−2
(b)=
log
2
(b)
−2
oraz
1
log
8
(27)=log
2
3
(3
3
)=
*3*log
2
(3)
3
pozostałe podobnie
19 mar 18:38
iteRacj@:
* poprawka m≠0
19 mar 18:47