Basia:
pierwszy rozkład: dwie jedynki i jedna parzysta = 3*(1*1*3)
drugi rozkład: jedna jedynka i dwie parzyste = 3(1*3*3) = 3*3
2
trzeci rozkład: jedna jedynka, jedna parzysta, jedna nieparzysta ≠ 1
to daje 1*3*2*3! bo masz trzy różne liczby, a trzy
różne liczby możesz ustawić w ciąg
na 3! sposobów
na przykład: {1,2,3}
z tego zrobię sześć ciągów:
(1,2,3) (1,3,2) (2,1,3) (2,3,1) (3,1,2) (3,2,1)
za to ja nie rozumiem zapisu drugiego rozkładu
wydaje mi się, że powinno być
| | | |
3(1*3*1) + 3!(1* | ) = 9+6*3 = 27 |
| | |
jedna jedynka i dwie takie same parzyste + jedna jedynka i dwie parzyste ale różne
rachunkowo to jest jak widać to samo, więc może po prostu nie łąpię sposobu myślenia autora
późno jest nieco