matematykaszkolna.pl
Proszę o wytłumaczenie rozwiązania załamka: Oblicz prawdopodobieństwo warunkowe, że w trzykrotnym rzucie symetryczną sześcienną kostką do gry otrzymamy co najmniej jedną jedynkę, pod warunkiem że iloczyn wyrzuconych oczek będzie parzysty. A−otrzymano co najmniej jedną jedynkę B−Iloczyn otrzymanych oczek jest parzysty P(AnB)= 3*3+3*32+3*2*3!=72 Rozwiązanie jest poprawne, jednak nie jestem w stanie zrozumieć trzeciego wariantu: 3*(1*1*3)+3*(1*3*3) − ten fragment rozumiem, jedynki są tam gdzie musimy podstawić jedno oczko z kości, a trójki przed nawiasem są po to by ustawić odpowiednio liczbę parzystą/czy jedno oczko na odpowiedniej pozycji. Czy dobrze rozumiem? Odnośnie tego: "3*2*3!" − co tutaj robi silnia?
19 mar 16:59
Basia: pierwszy rozkład: dwie jedynki i jedna parzysta = 3*(1*1*3) drugi rozkład: jedna jedynka i dwie parzyste = 3(1*3*3) = 3*32 trzeci rozkład: jedna jedynka, jedna parzysta, jedna nieparzysta ≠ 1 to daje 1*3*2*3! bo masz trzy różne liczby, a trzy różne liczby możesz ustawić w ciąg na 3! sposobów na przykład: {1,2,3} z tego zrobię sześć ciągów: (1,2,3) (1,3,2) (2,1,3) (2,3,1) (3,1,2) (3,2,1) za to ja nie rozumiem zapisu drugiego rozkładu wydaje mi się, że powinno być

nawias
3
nawias
nawias
2
nawias

3(1*3*1) + 3!(1*
) = 9+6*3 = 27

jedna jedynka i dwie takie same parzyste + jedna jedynka i dwie parzyste ale różne rachunkowo to jest jak widać to samo, więc może po prostu nie łąpię sposobu myślenia autora późno jest nieco emotka
28 mar 04:13