Dane są wieloniany
anulka__1990: Dane są wielomiany W(x)=−4x+8 , P(x)=x
3−2x+1 , Q(x)=−5
3+x−4.Zapisz w jak najprostrzej
postaci wielomiany
a) W(x)*P(x)
b) 2P(x)−Q(x)
a) (−4x+8)*(x
3−2x+1)= −4x
4+8x
2−4+8x
3−16x+8= −4x
4+8x
3+8x
2−16x+4
b) 2(x
3−2x+1)−(−5
3+x−4)=2x
3−4x+2−5x
3−x−4=−3x
3−4x−2
| | 1 | |
c) |
| (−4x+8)*((x3−2x+1)+(−53+x−4)=(−x+2)*(−5x6+x4−4x3+10x4−2x</div> |
| | 4 | |
2+8x−5x
3+x−4=5x
7−x
5+4x
4−10x
5+2x
3−8x
2+5x
4−x
2+4x−10x
6+2x
4−8x
3+20x^
4−4x
2+16x−10x
3+2x−8= 5x
7−10x
6−11x
5+31x
4−16x
3−13x
2+22x−9