calki oznaczone
spirner: Mam takie pytanko czy jest możliwość by w jakiś sposób zoptymalizować sumę 2 całek oznaczony np
takich
| | x | |
∫0a 1+xdx+∫b0 1− |
| dx gdzie a+b to odcinek o długości 1 w taki sposób by było |
| | 6 | |
największe pole
19 mar 14:56
Adamm: tam powinny być nawiasy
∫a0(1+x)dx+∫0b(1−x/6)dx
co niby znaczy że a+b to odcinek o długości jeden?
masz chyba na myśli odcinek [a, b], a<b ?
19 mar 15:12
spirner: chodzi mi o to ze |a|+|b|=1 gdzie a<0 a b>0
19 mar 15:24
spirner: a i b to niewiadome
19 mar 15:27
Adamm: no to teraz inne zadanie...
19 mar 15:30
spirner: bo z policzeniem całki nie mam problemu tylko z tym jak to ustawić by było największe pole
19 mar 15:31
Adamm:

1. a≤0≤b
widać że przyrost pola dla funkcji 1+x (−x+1 dla [0, 1]) jest mniejszy niż 1−x/6 (dla [0, 1])
czyli na pewno maksimum tutaj będzie dla b=1 i a=0
2. a≥0≥b
tutaj całki będą ujemne, maksimum będzie niedodatnie, więc na pewno mniejsze
3. a, b≥0
im większe a, tym na pewno mniejsza całość (całka ujemna), i tym mniejsze b, więc
druga całka też mniejsza, maksimum dla a=0, b=1 jak wcześniej
4. a, b≤0
tutaj ze wzrostem a całość jest mniejsza
maksimum dla a=−1, b=0
czyli na pewno b=1, a=0 będzie największe
19 mar 15:46
19 mar 15:59
19 mar 17:00