Rozwiązywanie nierówności
nekis: Rozwiąż nierówność.
(25)3x−1 > 4√10125
19 mar 14:56
nekis: Rozłożyłem 4√10 na 22*1012 oraz 125 na 53 Co dalej ?
19 mar 15:07
ite:
używaj do ułamków U
przekształcam lewą stronę nierówności
| 4√10 | | 22√2*√5 | | 22,5 | |
| = |
| = |
| = |
| 125 | | 53 | | 53*√5−1 | |
dalej już prosto
19 mar 15:37
ite:
przedostatnie przekształcenie mało czytelne
19 mar 15:39
nekis: Jeżeli dobrze czytam to przekształciłeś prawą stronę nierówności
19 mar 15:42
ite:
tak oczywiście,
jestem leworęczna i zawsze przestawiam strony
19 mar 15:45
nekis: Skąd wzięło się tam 22,5 jeżeli można wiedzieć i dlaczego dzielimy przez (√5)−1
19 mar 15:49
ite:
√2=21/2
22*√2=22*21/2=22+1/2
19 mar 15:52
nekis: Ok, dziękuję jeszcze jak przenieśliśmy (√5) do mianownika że jest on do potęgi −1
19 mar 15:54
ite:
potęgę piątki zapisujemy w mianowniku, żeby uzyskać w liczniku tylko potęgi dwójki a w
mianowniku tylko potęgi piątki
tak jak po lewej stronie równania
19 mar 15:56
ite:
celem jest uzyskanie po prawej i po lewej stronie równania potęg tego samego ułamka
19 mar 15:57
19 mar 16:01
19 mar 16:02
19 mar 16:04
19 mar 16:08
nekis: | | 1 | |
Przy nierówności : |
| < 3x2−3x+1≤39−x |
| | 3 | |
Wychodzi 3
−1 < 3
x2−3x+1≤3
9−x
Czyli −1 < x
2−3x+1≤9−x
i teraz z tego co jest po środku raz przenosimy na prawo raz na lewo czy co robimy ?
19 mar 16:09
nekis: Czemu odwracamy znam ? Nie powinno być 3x−1>2,5 ?
19 mar 16:11
ite:
gdyż mamy f(x)=ax funkcję wykładniczą o podstawie 0<a<1
19 mar 16:24
nekis: Nadal mi nie wychodzi gdyż:
3x−1<2,5
3x<2,5+1
3x<3,5 /:3
x<0,5
19 mar 16:31
19 mar 16:37
nekis: Faktycznie mój błąd

Dziękuję.
| | 1 | |
Mam jeszcze pytanie co do zadania |
| < 3x2−3x+1≤39−x |
| | 3 | |
Obliczyłem 3
−1 < 3
x2−3x+1≤3
9−x
Czyli −1 <x
2−3x+1≤9−x
I dalej policzyłem −1<x
2−3x+1
Czyli x
2−3x+2>0 / x
2−3x+2 = 0
Δ=1
x
1=5
x{2)=4
Następnie policzyłem x
2−3x+1≤9−x / x
2−3x+1−9+x ≤0 / x
2−2x−9=0
Δ=36
x
1=4
x
2=−2
I co teraz ?
19 mar 16:42
nekis: Tam w 4 linijce od końca powinno być x2−2x−9=0
19 mar 16:42
nekis: zamiast −9 powinno byc −8
19 mar 16:45
ite:
ja już wychodzę, więc nie odpowiem
ktoś inny na pewno pomoże
19 mar 16:50