matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Kompletnie nie wiem jak rozwiązać tą całkę ...
Martyna:
Pomocy:
x + 1
∫
√
x−2
19 mar 14:31
Pytający:
A dx wyparował?
u=
√
x−2
⇒ x+1=u
2
+3
dx
du=
⇒ dx=2u*du
2
√
x−2
x+1
u
2
+3
∫
dx=∫
2u*du=∫2u
2
du+∫6du=...
√
x−2
u
19 mar 14:46
Martyna:
Dziękuję za pomoc
19 mar 15:10