Kombinatoryka
ktoś : Ile jest możliwości, aby rozłożyć 15 identycznych obiektów do 4 różnych pudełek.
Jest jakaś możliwość obliczenia tego poza użyciem wzoru
Coś kojarzę, że kiedyś ktoś mi pisał o liczbach sterlinga, ale nie widzę tego tutaj.
Pytający:
Liczby Stirlinga raczej nie mają tu zastosowania, bo mamy identyczne obiekty (liczby Stirlinga
odnoszą się do zbiorów, czyli elementy są rozróżnialne).
Jeśli elementy byłyby rozróżnialne mamy:
| | | |
415=∑k=14 (S(15,k)* | *k!) rozmieszczeń |
| | |
https://www.wolframalpha.com/input/?i=4%5E15
https://www.wolframalpha.com/input/?i=sum+k%3D1..4+of+binomial(4,k)*k!*stirlings2(15,k)
Kolejno dla k=1,2,3,4 mamy:
S(15,k) // liczba Stirlinga 2 rodzaju, liczba podziałów zbioru 15−elementowego na k niepustych
parami rozłącznych podzbiorów (sumujących się razem do owego zbioru 15 elementowego)
k! // przydzielenie podzbiorów do pudełek (1 podzbiór do 1 pudełka)