Potrzebna pomoc krok po kroku z tą całką rozwiązuje i gdzieś coś muszę robić źle
DAmian:
19 mar 12:35
aniabb: to wpisz co robisz .. wyłapiemy
19 mar 12:39
Jerzy:
| | x | | 1 | |
= ∫ |
| dx + ∫ |
| dx |
| | √x − 2 | | √x − 2 | |
teraz w obu przypadkach podstawienie:
√x − 2 = t ; x − 2 = t
2 ; x = t
2 + 2 ; dx =
dt
19 mar 12:39
Jerzy:
Upss .. dx = 2tdt , oczywiście.
19 mar 12:40
DAmian: próbowałem przez postawienie i części niestety jak zoabczyłem prawidłowy wynik to zacząłem to
rozdzielać na dwie całki ale nadal nie wychodzi...
19 mar 12:40
jc: | | (x−2)+3 | |
=∫ |
| dx =∫[(x−2)1/2 + 3(x−2)−1/2] dx |
| | √x−2 | |
| | 2 | |
= |
| (x−2)3/2 + 6(x−2)1/2 |
| | 3 | |
19 mar 12:41
DAmian: no i chyba już wiem jaki błąd, dawałem x − 2 = t ...
19 mar 12:41
jc: | | xa+1 | |
Jakie podstawienie? Podstawowy wzór: ∫xa dx= |
| |
| | a+1 | |
19 mar 12:42
Jerzy:
A kto mu broni liczyć przez podstawienie ?
19 mar 12:45
DAmian: metoda prób i błędów...dopiero zaczynam całki
19 mar 12:46
Jerzy:
I nie musisz jej rozbijać na dwie całlki.
19 mar 12:48