matematykaszkolna.pl
Niepewność pomiarowa Cizyk: Proszę o pomocemotka Wie ktoś jak obliczyć niepewność standardową złożoną siły, jeśli moja jednostka siły są mg a błąd pomiaru to 0,001 g?emotka
19 mar 11:22
Cizyk: Jest to niepewność złożona, pochodne cząstkowe z napięcia powierzchniowego... Więc mam siła / długość płytki jednostki się nie zgadzająemotka
19 mar 11:23
aniabb: 0,001g = 1mg
19 mar 11:24
Cizyk: * to miała być złożona niepewność dla napięcia powierzchniowego I licząc pochodne cząstkowe otrzymuje:
  −Q 
(

)2 =(

)2
 dF 2l 
gdzie Q jest w mg a l w mm... Nie wiem czym ma być moja ΔF we wzorze, czyli błąd pomiaru siły skoro mam tylko błąd masy i długości (g i mm)emotka
19 mar 11:28
aniabb: napięcie powierzchniowe jest w J/m2 więc N/m Q mi się kojarzy z ciężarem, a nie z masą ... więc może da się przeliczyć na niutony emotka
19 mar 11:42
Cizyk: No tak, ale to jest właśnie ciężar płytki − moja siła. Jeśli wyjdzie mi N/m a mam błąd siły w m, to nie wyjdzie mi N/memotka
19 mar 12:21
aniabb: jaki błąd siły w metrach jak najpierw pisałeś gram a może napisz co w ogóle mierzysz i jaką metodą wyznaczasz
19 mar 12:29
aniabb: poza tym te błędy się mnoży przez resztę wielkości żeby mieć odpowiednią jednostkę emotka
19 mar 12:31
19 mar 12:32
19 mar 12:35