Rozwiąż równanie
amm: | | x | | x | |
Sin( |
| )+cos( |
| )=√2*sinx |
| | 2 | | 2 | |
Jakaś pomoc?
19 mar 11:11
Jerzy:
sin(x/2) + cos(x/2) = √2sin(π/4 + x/2)
19 mar 11:16
Janek191:
Lewa strona − zastosuj wzór :
| | π | |
sin x + cos x = √2*sin( |
| + x) |
| | 4 | |
19 mar 11:16
amm: No tak, tylko cały mój problem polega na przekształceniu
| | x | | x | | pi | | x | | pi | |
Sin |
| +sin( |
| + |
| )=2sin |
| *cos(− |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 8 | |
I co z tym cosinusem?
19 mar 12:23
Jerzy:
Po zastosowaniu wzoru, dostajesz równanie:
| | π | | x | |
sinx = sin( |
| + |
| ) , a to juz chyba potrafisz rozwiazać |
| | 4 | | 2 | |
19 mar 12:25
amm: No tak, ale chodzi o przekształcenie, w jaki sposób niby coś takiego moze wyjsc?
| | x | | x | | pi | | x | | pi | |
Sin |
| +sin( |
| + |
| )=√2sin( |
| + |
| )  ? |
| | 2 | | 2 | | 4 | | 2 | | 4 | |
| | x | | pi | | pi | |
Bo mi z tego wychodzi sin( |
| + |
| )*cos( |
| ) |
| | 2 | | 8 | | 8 | |
19 mar 12:48
Jerzy:
Bo to co napisałeś,nie ma tutaj zastosowania..Popatrz uważnie 11:16 i to wstawiasz do
równania.
19 mar 12:50
amm: Aaaa faktycznie, mozna takie coś wyprowadzić i potem po prostu zmienną zmieniać
Dzięki za pomoc
19 mar 12:57