styczne do wykresu
Dominika: Uzasadnij że styczne do wykresu funkcji f(x)=(x−4)/(x−2) w punktach przecięcia tego wykresu z
osiami układu współrzędnych są równoległe.
Wyliczyłam punkty przecięcia : z OX dla x=2 i OY y=4
Pochodna wyszła mi f'(x)=2/(x−2)
2
podstawiając te punkty do pochodnej w tylko jednym wychodzi mi wynik, drugi punkt jest wgl
sprzeczny z dziedziną... gdzie robię błąd?
19 mar 09:18
ICSP: ciężko aby jakaś funkcja przecinała się z osią OX bądź OY w punkcie który nie należy do jej
dziedziny.
19 mar 09:21
aniabb:

zielone to styczne y=x/2+2 i x/2−2 jak widać równoległe
19 mar 09:25