Dany jest ciąg geometryczny
arty: Dany jest ciąg geometryczny (an) w którym a3= −9, a6= −1/3. Iloraz ciągu jest równy?
jest porstszy sposob niz
a3=a1*q2
a6=a1*q5
no i w układ
−9=a1*q2
−1/3=a1*q5
18 mar 23:20
aniabb: tak
że a6=a3•q3
18 mar 23:23
aniabb:
18 mar 23:25
arty: czemu a1 to a3 ?
18 mar 23:25
heheszek: twoj sposob jest dosyc prosty mimo iz tego nie widzisz
z pierwszego rownania:
zatem
zatem a
1 = ...
18 mar 23:25
aniabb: bo nie musisz zawsze liczyć od pierwszego...możesz od dowolnego tylko trzeba policzyć ile q się
mieści
18 mar 23:26
Bogdan:
bez a
1 i bez układów równań:
| | | | 1 | | 1 | |
q6−3 = |
| = |
| ⇒ q = |
| |
| | −9 | | 27 | | 3 | |
18 mar 23:33
Basia: albo tak:
q
3 = ....... tak jak napisał
Bogdan
19 mar 02:58