Mógłby mi ktoś wyjaśnić czy to jest Pcwalca - Pbstozka czy jak?
Kasia: Jeśli trapez prostokatny obkrecimy wokół krótszej podstawy to z czego bedzie sie składać pole
powierzchni całkowitej powstałej bryly
18 mar 22:42
Blee:
otrzymana figura to będzie walec o promieniu = htrapezu
z 'wydrążonym' stożkiem u góry o wysokości = a−b (różnica podstaw trapezu)
18 mar 22:43
Kasia: Czyli pole powierzchni całkowitej to będzie pole walca − pole boczne stozka?
18 mar 22:45
Blee:
czyli pole powierzchni całkowitej to:
1) Pole okręgu o promieniu h
2) Pole powierzchni bocznej walca o promieniu h i wysokości a (dłuższa podstawa trapezu)
3) Pole powierzchni bocznej stożka o promieniu h i wysokości (a−b)
18 mar 22:45
Blee:
'+'

Natomiast Objętość to będzie V
walca − V
stożka
18 mar 22:45
Eta:

Taka bryła ,to walec z wydrążonym stożkiem
P
c= P
b (walca )+ P
b (stożka)
18 mar 22:46
Eta:
Blee
pytają o pole bryły ( a nie objętość
18 mar 22:47
Basia: plus P
p walca (z lewej strony)
18 mar 22:48
Eta:
Zapomniałam o podstawie walca :
Pc= Pp(walca) + Pb(walca) +P)b(stożka)
18 mar 22:49
Kasia: Dziękuję bardzo

a w przypadku gdy trapez jest rownoramienny to jak policzyc pole? Pb
walca−2Pbstozka?
18 mar 22:49
Eta:
Achhh .... wszystko pod "kontrolą"
18 mar 22:49
Kasia: I dlaczego dodajemy Pb stozka, a nie odejmujemy?
18 mar 22:53
Kasia: Dobra juz wszystko rozumiem, dziękuję bardzo 🙄
18 mar 22:58
Blee:
Eta −−− toć najpierw napisałem o Polu ... o objętości pisałem w nawiązaniu do pytania Kasi czy
to (pole) będzie różnicą pól walca i stożka
18 mar 23:08
Blee:
Kasiu −−− przypomnij sobie jak wygląda puszka ... spód puszki jest wklęsły −−− niech to będzie
właśnie ten stożek (trochę to inni kształt, ale mam nadzieję, że pomoże Ci zrozumieć)
18 mar 23:10