18 mar 22:39
Blee:
an−1 − an = const. (czyli wyrażenie bez 'n' w sobie)
18 mar 22:40
Blee:
wtedy będzie to ciąg arytmetyczny
18 mar 22:40
arty: można prościej, nadal nie rozumiem
18 mar 22:42
Blee:
jeżeli jest to testowe zadanie to wyznaczasz a1, a2 i a3 i sprawdzasz czy różnica pomiędzy
mini jest stała ... to na szybkiego eliminujesz nieprawidłowe odpowiedzi
18 mar 22:42
Basia: prosty sposób bez liczenia:
jeżeli wzór ciągu jest wzorem funkcji liniowej to ciąg jest arytmetyczny
| | 2 | | √3 | |
czyli A, bo to jest f(x) = |
| x− |
| tyle, że dla x∊N+ |
| | 3 | | 2 | |
ale trzeba uważać; niektóre wzory mogą nie mieć tej postaci od razu, ale dopiero po
przekształceniu
18 mar 22:45
arty: No ja myślałem że C

obliczyłem a
1 a
2 a
3 i sprawdziłem czy wyraz środkowy się zgadza
a
1=−2
a
2=−3
a
3=−4
r=−1
−3=−3
18 mar 22:50
Blee:
a1 = −1 −1 = −2
a2 = +1 − 2 = −1
a3 = −1 −3 = −4
18 mar 22:51