zadania 3 i 5 z finału OMJ
b: 3. Niech n będzie dodatnią liczbą całkowitą. Każdą z liczb
1,2,3,...,1000 pomalowano jednym z n kolorów. Okazało się,
że każde dwie liczby, z których jedna jest dzielnikiem drugiej są
pomalowane różnymi kolorami. Wyznacz najmniejszą liczbę n,
dla której taka sytuacja jest możliwa.
5. Punkt M jest środkiem boku AB trójkąta równobocznego
ABC. Punkty D i E leżą odpowiednio na odcinkach AC i BC,
| | 1 | |
przy czym <)DME = 60◦. Wykaż, że AD +BE = DE + |
| AB |
| | 2 | |
Dałby ktoś jakieś wskazówki do tych zadań?
18 mar 21:57
Blee:
3.
Po pierwsze −−− wszystkie liczby pierwsze (i '1' ) są pomalowane na ten sam kolor
Po drugie −−− wszystkie liczby postaci p*q (w tym także p
2) ; gdzie p i q są pierwsze są
pomalowane na ten sam (inny niż przy liczbach pierwszych) kolor
Po trzecie −−− liczby postaci p*q*r (w tym także p
2*q i p
3) są pomalowane na trzeci kolor
Itd.
Należy zauważyć że 2
10 = 1024 > 1000
Czyli wszystkie liczby da się pomalować na ile kolorów
18 mar 22:07
Blee:
tfu tfu ... 1 musi być na inny (osobny) kolor pomalowana −−− w końcu ona jest dzielnikiem
każdej liczby
18 mar 22:14
Basia:

δ=180−60−α=120−α
α+β+60=180
β=120−α=δ
γ=180−60−120+α=α
tr. AMD i tr.BEM sa podobne w skali k (na mocy cechy kkk)
boki jak na rysunku
| | x2 | | x | |
t2 = x2+ |
| −2*x* |
| *U{1}[2} |
| | k2 | | k | |
| | 1 | | 1 | | k2+1−k | |
t2 = x2(1+ |
| − |
| ) = x2* |
| |
| | k2 | | k | | k2 | |
| | 1 | |
b2 = t2+k2t2−2t*kt* |
| = t2(1+k2−k) = |
| | 2 | |
| | k2+1−k | | (k2+1−k)2 | |
x2* |
| *(k2+1−k) = x2* |
| |
| | k2 | | k2 | |
| | k2+1−k | | x | |
b = x* |
| = x*(k + U{1}[k} −1) = kx + |
| − x |
| | k | | k | |
c.b.d.o.
19 mar 02:49