Planimetria
UczącySię: W trójkącie ABC dane są długości boków a i b. Oblicz długość trzeciego boku jeśli wiadomo że
kąt C jest dwa razy większy od kąta B. Mi wyszło
| | a−bcos2α | |
c= |
| ale to zła odpowiedz. Zastosowałem twierdzenie cosinusów. Proszę o pomoc |
| | cosα | |
18 mar 21:56
Mila:

1) porównanie pól
| 1 | | 1 | |
| *a*b*sin2β= |
| *a*c*sinβ |
| 2 | | 2 | |
b*2sinβ*cosβ=c*sinβ
c=2bcosβ
2) Tw. cosinusów
b
2=c
2+a
2−2ac*cosβ
b
3=bc
2+a
2b−ac
2
b
3−a
2b=c
2*(b−a)
b*(b
2−a
2)=c
2*(b−a) ,
b*(b−a)*(b+a)=c
2*(b−a) dla b≠a
c
2=b*(a+b)
c=
√a*(a+b)
18 mar 22:32
Mila:
Rozważ przypadek:
Dla a=b
18 mar 22:34
UczącySię: Dziękuję Milu ! Jak ty na to wszystko "o tak" wpadasz ?
18 mar 22:34
Eta:
| | ac*sinβ | | ab*sin2β) | |
1/ P(ABC)= |
| i P(ABC)= |
| |
| | 2 | | 2 | |
| | a | |
to acsinβ= ab*2sinβ*cosβ ⇒ cosβ= |
| |
| | 2b | |
z tw. cosinusów : b
2=c
2+a
2−2ac*cosβ
b
3−a
2b= bc
2−ac
2
b(b
2−a
2)= c
2(b−a) /: (b−a , b>a
b(b+a)=c
2
c=
√b(a+b
=========
18 mar 22:36
Eta:
I na darmo pisałam
18 mar 22:36
UczącySię: Milu jeśli a = b to dostałem, że cosB=c/2a i wtedy c2 = 2ac * c/2a czyli 0=0
18 mar 22:44
Mila:
Eta Nie na darmo, bo wyniki się zgadzają.
Uczący Dla a=b jest to Δprostokatny równoramienny i też będzie dobrze.
18 mar 22:56
Basia:
UczącySię
dla a=b
kąt A = β
i masz 4β=180
β=45
2β=90
c2 = a2+b2 = 2a2
c = a√2
Mila wyprowadziła wzór
c = √a(a+b)
b=a i masz
c = √a*2a = √2a2 = a√2
19 mar 03:36
an:

może tak wystarczy Pitagoras
∡C=2∡B wynika z własnośi kątów w kole
| | a−b | | a−b | |
AD2=c2−(( |
| +b)2=b2 −( |
| )2 |
| | 2 | | 2 | |
c
2=ab+b
2
c=
√b(a+b)
19 mar 16:35