planimetria
blehh: na czworokącie ABCD opisano okrąg o(O,r). Dwusieczna kąta bad przecina okrąg w punkcie K,
zaś dwusieczna kąta BCD przecina okrąg w punkcie L. Wykaż, że punkty K, L, O są współliniowe.
Rysunek:
https://snag.gy/WRE8jo.jpg
18 mar 21:51
Basia:

2α+2γ=180 z warumku dla czworokata wpisanego w okrąg
kąt KOB = 2α bo jest oparty na tym samym łuku co kąt wpisany BAK
kąt LOB = 2γ bo jest oparty na tym samym łuku co kąt wpisany LCB
czyli LOB+BOK = 2α+2γ=190 ⇒ L,O,B są współliniowe
19 mar 01:18
aniabb: http://prntscr.com/it1wnn a skoro wpisany w okrąg to suma kątów naprzeciwko =180°
czyli 2α+2β=180° czyli KOL są jedną linią
19 mar 01:19