Dla jakiej wartości parametru p ...
1313: Naszkicuj wykres funkcji f(x)=|(x−p)2 + 2p| dla p = −2. Dla jakiej wartości parametru p
równanie f(x) = 6 ma dokładnie trzy rozwiązania?
Wykres naszkicowałam, ale mam problem z drugą częścią zadania.
W modelu rozwiązania tego zadania jest napisane: zauważenie, że dla p=−2 równanie f(x) = 4 ma
trzy rozwiązania, zatem równanie f(x) = 6 ma trzy rozwiązania gdy −2p=6 ⇒ p=−3
I nie za bardzo rozumiem tego toku myślenia, np. dlaczego −2p
18 mar 21:43
Basia:
skoro masz wykres to zobacz kiedy równanie
|(x+2)2−4|=m
ma trzy rozwiązania
napisz odpowiedź
18 mar 21:53
1313: To równanie ma trzy rozwiązania gdy m = 4
18 mar 21:55
Basia: no własnie czyli wtedy gdy prosta przechodzi przez ten "odbity" wierzchołek
czyli dla m=6 ten "odbity" wierzchołek musi mieć współrzędne (p;6)
dla y=(x−p)2+2p W(p;2p) co po odbiciu daje W1(p; −2p)
stąd −2p=6 p=−3
18 mar 22:00
1313: Wszystko jasne, baardzo dziekuje
18 mar 22:08