18 mar 21:38
Basia:
P(A∩B') = P(A\B)=x
P(A'∩B) = P(B\A)=x
A = (A∩B)∪(A\B)
P(A) = P(A∩B)+P(A\B) = 0,12+x
B = (A∩B)∪(B\A)
P(B) = P(A∩B)+P(B\A)=0,12+x
P(A∪B) = P(A)+P(B)−P(A∩B)
0,48 = 0,24+2x−0,12
0,48=0,12+2x
0,36 = 2x
x = 0,18
P(A)=P(B) = 0,12+0,18 = 0,3
18 mar 21:49
blehh: Czy na pewno jest to dobrze?
18 mar 21:52
Basia: sprawdź; i pytaj jeżeli czegoś nie rozumiesz
18 mar 21:54
Eta:

Z treści zadania
P(AnB
')= P(A)−P(AnB) = P(BnA
')
P(AnB
')=x
P(AUB)=2x+P(AnB)=0,48 ⇒ 2x=0,36 ⇒ x=0,18
to 0,18=P(A)−0,12 ⇒ P(A)= 0,300
zakoduj |3| |0| |0|
18 mar 22:07