Prawdopodobieństwo całkowite - dwa zadanka
Gustavo: W urnie znajduje się pewna liczba kul białych i pewna liczba kul czarnych. Wiadomo, że 2% kul
białych i 5% kul czarnych jest wykonana z drewna, zas pozostałe kule są wykonane z metalu. Z
urny losujemy jedną kulę. Jaki powinien być stosunek liczby kul białych do liczby kul
czarnych, aby prawdpodobieństwo wylosowania kuli drewnianej było nie większe niż 3%.
Odp: Stosunek liczby kul białych do kul czarnych powinien wynosic przynajmniej 2.
W pierwszej urnie znajduje się 5 kul białych, zas w drugiej urnie 3 kule białe. Rozmieszczamy w
pewien sposób w tych urnach 10 kul czarnych. Rzucamy szescienną kostką do gry. Jesli wypadnie
parzysta licbza oczek, to losujemy jedną kulę z pierwszej urny, jesli nieparzysta, to
wyciągamy jedną kulę z drugiej urny. Jak należy rozmiescic owe 10 kul czarnych w urnach, aby
prawdopodobieństwo wylosowania w ten sposób kuli czarnej wynosiło 5/9?
Odp: Pierwsza urna − 4 czarne, druga − 6 czarnych.
Niby do zrobienia, ale jestem bardzo "zmulony", a mam jeszcze kilka rzeczy do zrobienia.
Prosiłbym o zrobienie tychże zadań bądź wskazówki, pozdrawiam.
18 mar 20:57
Basia:
ad.1
n − białe
m − czarne
0,02n+0,05m − drewiniane
| | 0,02n+0,05m | |
P(drewnianej) = |
| ≤ 0,03 |
| | n+m | |
0,02n+0,05m ≤ 0,03n+0,03m
(mogę pomnożyć przez m+n, bo m,n∊N
+ czyli m+n>0)
0,02m ≤ 0,01n
2m ≤ n
18 mar 21:05
Basia:
n − liczba czarnych w pierwszej urnie
m − liczba czarnych w drugiej urnie
n+m = 10
| | 1 | | n | | 1 | | m | | 5 | |
P(czarnej) = |
| * |
| + |
| * |
| = |
| |
| | 2 | | n+5 | | 2 | | m+3 | | 9 | |
m = 10−n
| 1 | | n | | 10−n | | 5 | |
| *[ |
| + |
| ]= |
| |
| 2 | | n+5 | | 13−n | | 9 | |
| n(13−n)+(10−n)(n+5) | | 10 | |
| = |
| |
| (n+5)(13−n) | | 9 | |
9*[ 13n−n
2+10n+50−n
2−5n ] = 10*[ 13n−n
2+65−5n ]
9(−2n
2+18n+50) = 10(−n
2+8n+65)
9*2(−n
2+9n+25) = 10(−n
2+8n+65)
9(−n
2+9n+25) = 5(−n
2+8n+65)
−9n
2+5n
2+81n−40n+225−325=0
−4n
2+41n−100 = 0
4n
2−41n+100 = 0
Δ=41
2−4*4*100 = 41
4 − 40
2 = (41−40)(41+40) = 81
√Δ=9
| | 41+9 | | 50 | |
n2 = |
| = |
| ∉N nie spełnia warunków zadania |
| | 8 | | 8 | |
n= 4 m=10−4=6
18 mar 21:15
Gustavo: Dzięki wielkie!
18 mar 21:27