matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granica
Mat:
Obliczyc granice funkcji cos5x/cos3x X dazy do pi/2
18 mar 20:23
Basia:
cos 5x
−5sin 5x
lim
x→π/2
= (H) lim
x→π/2
=
sin 3x
−3sin 3x
5
sin(5π/2)
5
sin((π/2)+2π)
*
=
*
=
3
sin(3π/2)
3
sin(3π/2)
5
1
5
*
= −
3
−1
3
18 mar 20:30
Janek191:
cos 5x
Tam jest
cos 3x
18 mar 20:32