lata
Jakub Z: Za 5 lat ojciec bedzie 4 razy starszy od syna
razem beda mieli wtedy 55 lat . Ile lat maja obecnie ?
Niedlugo klasowka a ja nie potrafie ukladac rownan
18 mar 20:17
Basia:
x − wiek syna teraz
y − wiek ojca teraz
x+5 − wiek syna za 5 lat
y+5 − wiek ojca za 5 lat
| ⎧ | y+5 = 4(x+5) | |
| ⎩ | x+5+y+5=55 |
|
i rozwiązujesz
18 mar 20:19
the foxi:
t−obecny wiek ojca
s−obecny wiek syna
Za 5 lat ich wiek to będzie t+5 oraz s+5. Ojciec będzie4 razy starszy, czyli 4 razy wiek syna =
wiek ojca
4(s+5)=t+5
Za 5 lat będą mieli razem 55 lat
s+5+t+5=55
To tyle masz już dwa równania, schematyczne wyjaśnienie i lecisz
18 mar 20:20
Jakub Z: Dziekuje po raz drugi .
18 mar 20:21
Janek191:
x − wiek syna
y − wiek ojca
Za 5 lat
x + 5
y + 5
y + 5 = 4*( x + 5)
x + 5 + 4*( x + 5) = 55
18 mar 20:21