Trygonometria
Olka: Jeśli 3tgα + 3tgα = 4 to sinαcosα= ? Pomoże ktoś zrozumieć co i jak po kolei zrobić?
18 mar 20:08
heheszek: a co to jest tangens? <−− sinus / cosinus
| | sina | | cosa | |
3 |
| + 3 |
| = 4 |
| | cosa | | sina | |
| sina | | cosa | | 4 | |
| + |
| = |
| |
| cosa | | sina | | 3 | |
| sin2a+cos2a | | 4 | |
| = |
| |
| sinacosa | | 3 | |
| 1 | | 4 | |
| = |
| <−−jedynka trygonometryczna |
| sinacosa | | 3 | |
zatem sinacosa = ?
18 mar 20:10
kochanus_niepospolitus:
więc masz
| | 4 | | sin2x + cos2x | | 4 | |
3tgx + 3ctgx = 4 ⇔ tgx + ctgx = |
| ⇔ |
| = |
| ⇔ |
| | 3 | | sinxcosx | | 3 | |
| | 1 | | 4 | |
⇔ |
| = |
| ⇔ więc sinxcosx = ....  |
| | sinxcosx | | 3 | |
18 mar 20:10
PW: NIESPODZIANKA!
Lewa strona tej równości jest dla dodatniego tgα równa co najmniej 2 −
znana jest nierówność
Lewa strona równości (1) jest ujemna, gdy tgα<0.
Widać więc, że równość (1) jest fałszywa, niezależnie od wartości tgα≠0.
Równie dobrze więc można było udzielić odpowiedzi:
| | 3 | |
Jeżeli 3tgα+ |
| =4, to sinαcosα=4590. |
| | tgα | |
Z fałszywego założenia może wynikać dowolny wniosek.
Ciekawy jestem, czy autor zadania szukał takiej właśnie odpowiedzi, i jak oceni odpowiedź
18 mar 20:29
Basia: nie pierwsze i nie ostatnie takie zadanie widzę i furia mnie wtedy ogarnia
a wszystko byłoby w porządku gdyby sformułować to zadanie tak
| | 3 | |
"Gdyby 3tg α+ |
| =4 to jaka musiałaby być wartość (sin α)*(cos α)" |
| | tg α | |
18 mar 20:38
PW: Ciekawy jestem, co by było, gdyby takie zadanie trafiło na egzamin maturalny? Jak ocenilby
| | 3 | |
standardową odpowiedź sinαcosα= |
| , jak popartą analizą zaprezentowaną przeze mnie (na |
| | 4 | |
pewno znalazłoby się wielu uczniów, którzy wpadliby na to), a jak postąpiliby z uczniami
odwołującymi się, którzy napisaliby "Nie rozwiązałem, bo to przecież nieprawda".
Olka, a skąd to zadanie?
18 mar 21:10
Basia: a jak takie; razem z ostatnim zdaniem

tg x ≠0 ⇔ x≠kπ
3tg
2 x − 4tg x + 3 = 0
Δ=16−4*3*3 <0
równanie nie ma rozwiązania;
liczenie (sin x)*(cos x) jest
pozbawione sensu
18 mar 21:38