Dla jakich wartości parametru m równanie (m+1)x-(3m-1)p{x} = m-2 ma jedno rozwią
Kamil: Dla jakich wartości parametru m równanie (m+1)x−(3m−1)√x = m−3 ma jedno rozwiązanie?
18 mar 20:00
Basia:
x≥0
dla m= −1 masz
0*x−(−3−1)√x = −1−3
4√x = −4
√x = −1 sprzeczność
czyli dla m=−1 nie ma rozwiązania
dla m≠ −1
t=√x
(m+1)t2−(3m−1)t − (m−3) = 0
Δ=(3m−1)2 − 4(m+1)(m−3) = 9m2−6m+1−4(m2−3m+m−3)
Δ=9m2−6m+1−4m2+8m+12 = 5m2+2m+13
Δ=0
5m2+2m+13=0
Δm = 4−4*5*13 <0
czyli Δ jest stale dodatnia
albo coś źle przepisałeś, albo ja coś źle widzę, albo to równanie dla żadnego m
nie ma rozwiązania
może jednak miało być
(m+1)x−(3m−1)√x = m − 2
18 mar 20:14
kochanus_niepospolitus:
t = √x ; t≥0
(m+1)t2 −(3m−1)t − (m−3) = 0
i teraz:
1) Δ = 0 i t ≥ 0
2) Δ > 0 i t1*t2 < 0
3) Δ > 0 i t1*t2 = 0 i t1+t2 < 0
18 mar 20:14
kochanus_niepospolitus:
Basiu ... ale Δ>0 niczemu nie przeszkadza, wystarczy że jeden z pierwiastków będzie ujemny
18 mar 20:20
Basia: jasne, masz rację
Δ jest stale dodatnia czyli mamy zawsze dwa różne t1,t2
i musi być tak jak napisałes wyżej
18 mar 20:26
Kamil: Wychodzi mi ze m1 = 7−8√3/13 i m2=7+8√3/13 i dalej nie rozumiem co mam zrobić
18 mar 20:38
Basia:
jakim cudem?
Δ jest stale dodatnia czyli badasz t
1*t
2 i t
1+t
2
| | m−3 | |
t1*t2 < 0 ⇔ |
| >0 ⇔ m∊(−1;3) |
| | m+1 | |
t
1*t
2 = 0 ⇔ m=3
| | 3m−1 | | 8 | |
wtedy t1+t2 = |
| = |
| =2 |
| | m+1 | | 4 | |
czyli t
1=0 i t
2=0 (lub odwrotnie) ale mamy dwa rozwiązania
√0=0 i
√2
czyli jedno rozwiązanie masz ⇔ m∊(−1;3)
18 mar 20:43