wyznacz asymptoty funkcji
Luka: Hej!
mam takie zadanko...
Znajdź asymptoty funkcji f(x)=(x+2)e
1/x
(użyj twierdzenia de L'Hospitala jeśli potrzeba)
Pomożecie ?
8 lut 13:25
Basia: chętnie, ale za jakąś godzinę; teraz muszę wyjść na zakupy
13 lut 13:58
Lukasz: ok, super, w takim razie czekam

jeszcze raz z góry wielkie dzięki
13 lut 14:04
Basia:
D = R−{0}
lim
x→0−(x+2)e
1/x = 2*0 = 0
lim
x→0+(x+2)e
1/x = 2*(+
∞) = +
∞
prosta x=0 jest asymptotą pionową prawostronną
lim
x→−∞(x+2)*e
1/x = −
∞*e
0=−
∞*1 = −
∞
lim
x→+∞(x+2)*e
1/x = +
∞*e
0 = +
∞*1=+
∞
funkcja nie ma asymptot poziomych
| f(x) | | x+2 | |
| = |
| *e1/x = (1+2x)*e1/x |
| x | | x | |
| | f(x) | |
limx→−∞ |
| = (1+0)*e0 = 1 |
| | x | |
| | f(x) | |
limx→+∞ |
| = (1+0)*e0 = 1 |
| | x | |
mamy obustronny kierunek asymptotyczny m=1
f(x) − mx = (x+2)e
1/x−x = x
e1/x−x+2e
1/x = x(e
1/x−1) +2e
1/x
lim
x→±∞ 2e
1/x = 2e
0=2*1=2
trzeba znaleźć granicę wyrażenia
x(e
1/x−1) →±
∞*(e
0−1) = ±
∞(1−1)= ±
∞*0 symbol nieoznaczony
| | e1/x−1 | |
G = limx→±∞ x(e{1/x|−1) = limx→±∞ |
| |
| | 1x | |
lim
x→±∞ (e
1/x−1)=e
0−1 = 1−1=0
lim
x→±∞ 1x = 0
można zastosować tw.de l'Hospitala
| | | |
G= limx→±∞ |
| = limx→±∞ e1/x = e0=1 |
| | | |
mamy asymptotę ukośną obustronną
y = mx+G = x+1
13 lut 15:15
Lukasz: Dziękuję bardzo
14 lut 15:17
lolla2502: hej!
czy ktoś mógłby mi pokazać jak znaleść asymptoty funkcji f(x)=ex−1
2 lut 11:43