kredyt
00000: Pani Nowacka wzięła w banku kredyt w wysokości 40 000 zł na zakup samochodu.
Roczna stopa procentowa kredytu jest równa 16%. Kredyt ma być spłacony
w ciągu dwóch lat, w kwartalnych ratach równych.
Pierwsza rata ma być spłacona po trzech miesiącach od daty przyznfania kredytu. Oblicz:
a) wysokość raty kredytu
b) łączną wartość odsetek od tego kredytu
Czy mógłby mi ktoś wytĺumaczyć jak w ogóle zabrać się za takie zadanie?
18 mar 19:36
kochanus_niepospolitus:
A byliśmy na zajęciach? Wzory mamy przed oczami?
18 mar 19:37
00000: no gdyby podstawienie pod wzory, które mam wystarczało, to bym o to nie pytała
18 mar 20:03
kochanus_niepospolitus:
m = 4
n = 2
K = 40'000
18 mar 20:07
Eta:
2 lata = 8 kwartałów to 40 000 :8= 5 000 stała rata kapitału
Odsetki 4% za kwartał
40 000*4%= 1 600 zł
1/ rata 5 000 +1600 = 6 600
2/ rata 5000 i odsetki już od kwoty 35 000 *4% = 1400
to 2) rata : 5000+1400 = 6400
3) odsetki od 30000*4% = 1200
3) rata 5000 +1200 = 6200
itd............
odsetki maleją o 200 zł kapitał maleje o 5000 zł
8) rata ..........
18 mar 20:12
00000: Dziękuję

w odpowiedziach jest ze wysokosc raty kredytu to 5941,11, skąd to sie bierze?
18 mar 20:24