Równanie rózniczkowe
ktoś : Równanie rózniczkowe
| dy | | xe−y | |
| = |
| , y(0) = 1 |
| dx | | (x2+1)y | |
Doszedłem do
e
y(y−1) + c = 1/2 ln(x
2+1)
I nie mam pojęcia jak rozwiązać te równanie
18 mar 19:34
Basia:
2ey(1−y)+2c = ln(x2+1)
e2ey(1−y)+2c=x2+1
e2ey(1−y)+2c−1 = x2
(eey(1−y)+c)2 = x2
x = ±eey(1−y)+c
18 mar 19:51
ktoś : Hmm.. Do podobnych rzeczy dochodziłem, ale jako, że mamy podane y(0) = 1, więc za cel obrałem
wyznaczenie y, aby pozbyć się stałej
18 mar 19:54
kochanus_niepospolitus:
toć tutaj też się stałej 'pozbędziesz'
x=0 ; y=1 podstawiasz i 'pozbywasz' się stałej
18 mar 19:57
kochanus_niepospolitus:
chociaż jej pozbyć się lepiej wcześniej

czyli z pozycji na której stanąłeś
18 mar 19:58
Basia:
no to masz jeszcze ze swojego
e*0+c = 0
c=0
18 mar 20:01
ktoś : W sumie nie do końca rozumiem, czemu możemy zrobić tak jak napisałeś, że gdy x=0 to y=1
18 mar 20:06
ktoś : Okej Basia już to widzę
18 mar 20:08
ktoś : Dzięki
18 mar 20:08