Oblicz długość promienia okręgu opisanego na trójkącie (trygonometria)?
sinus przez cosinus: W trójkącie ABC dane są: |AB| =8, |BC| = C, ∡ ABC = 120o. Oblicz długość promienia okręgu
opisanego na tym trójkącie.
Odpowiedź: 2√11 / 3
18 mar 19:32
sinus przez cosinus: PRZEPRASZAM, ODPOWIEDŹ TO 2
√111 /3

!
18 mar 19:42
Mila:
|BC|= ?
18 mar 20:31
sinus przez cosinus: |BC| = c
18 mar 22:03
Mila:

E tam, |BC|=6
1) tw. cosinusów
b
2=8
2+6
2−2*8*6*cos 120
o
b
2=148, b=
√4*37=2
√37
2)
tw. sinusów
b=2R*sin120
2
√37=R*
√3 /*
√3
2
√111=3R
==============
18 mar 22:51