Ciag
Dominn: Wykaż, ze ciąg (an) o wyrazie ogólnym an= log5 (25*2n) jest arytmetyczny.
Po obliczeniu wyszło mi log5(22n−1) i nie wiem co dalej
18 mar 19:19
ICSP: an = n * log5 (50)
an +1 − an = log5 (50) ∊ R
18 mar 19:21
Milo: | | 25*2n+1 | |
an+1 − an = log5(25*2n+1) − log5(25*2n) = log5 |
| = log52 − stała |
| | 25*2n | |
18 mar 19:22
Janek191:
a
n = log
5 25 + log
5 2
n = 2 + log
5 2
n
a
n+1 = log
5 25 + log
5 2
n+1 = 2 + log
5 2
n+1
wiec
| | 2*2n | |
an+1 − an = log5 2n+1 − log5 2n = log5 |
| = log5 2 |
| | 2n | |
ckd.
18 mar 19:24