wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie x^2-2mx-m^3-m^2+m+2=
Jadzia: wyznacz wszystkie wartości parametru m dla których równanie x2−2mx−m3−m2+m+2=0 ma dwa różne
pierwiastki x1 ; x2 takie, że (x1 − x2 )2 >8m−8
18 mar 18:59
18 mar 19:09
18 mar 19:10
ICSP: x2 − 2mx − m3 − m2 + m + 2 = 0
x2 − 2mx + m2 = m3 + 2m2 − m − 2 = (m+2)(m−1)(m+1)
(x−m)2 = (m+2)(m−1)(m+1)
1. Wyznacza parametry dla których dwa różne pierwiastki istnieją
2. Pozostań przy postaci iloczynowej, wyznacz pierwiastki i podstaw [ (m−1) będzie można
wyciągnąć przed nawias]
18 mar 19:11