powierzchnie stopnia 2
kolos: Narysuj powierzchnie:
x
2 + y
2 + z
2 − x + y − 3z = 2
| 1 | | 1 | | 3 | | 19 | |
wychodzi mi (x− |
| )2+(y+ |
| )2+(z− |
| )2= |
| |
| 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| 1 | | 1 | | 3 | | 19 | |
to jest sfera o S( |
| ,− |
| , |
| ) i R=√ |
| ? |
| 2 | | 2 | | 2 | | 4 | |
18 mar 18:46
18 mar 18:58
kolos: a jak to narysować ?
18 mar 18:59
kolos: A jeszcze czy to też będzie sfera ?
9x2+4y2+9z2−18x+16y+18z−2=0
po przekształceniu
(3x−3)2+(2y−4)2+(3z−3)2=36
18 mar 19:17
Basia:
9(x−1)
2+4(y−2)
2+9(z−1)
2 = 36
(x−1)2 | | (y−2)2 | | (z−1)2 | |
| + |
| + |
| = 1 |
4 | | 9 | | 4 | |
(x−1)2 | | (y−2)2 | | (z−1)2 | |
| + |
| + |
| = 1 |
22 | | 32 | | 22 | |
elipsoida obrotowa bo a=c
środek S(1;2;1)
19 mar 05:00
19 mar 09:31
19 mar 09:32