pole powierzchni walca, blad wzgledny i bezwzgledny
Ziemniak: Hej treść zadania:
Oblicz pole powierzchni walca, którego promien wynosi
r = 3.45 cm ± 0.01 a wysokosc h = 5.54 cm ± 0.01. Oblicz blad wzgledny i bezwzgledny.
Zaokraglij wynik tak aby nie utracic zadnej cyfry dokladnej.
Nie mam pojęcie czego mam się chwycić, czy jest wstanie ktoś powiedzieć co powinienem poczytać,
głównie chodzi mi o błąd względny i bezwzględny.
18 mar 18:18
Basia: chyba normalnie policzyć dla r=3,45 i h=5,54
V = π(3,45)
2*5,54
błąd bezwzględny to będzie ±0,01
3
nie mam pojęcia o co chodzi z tym zaokrągleniem
18 mar 18:50