Wykaż, że dla każdego kąta ostrego alfa zachodzi tożsamość
sinus przez cosinus: Wykaż, że dla każdego kąta ostrego alfa zachodzi tożsamość:
(1−sinα) (1/cosα + tgα) = cosα
18 mar 18:17
Basia:
| 1 | |
L = (1−sin x)( |
| + tg x) = |
| cos x | |
| 1 | | sin x | |
(1−sin x)( |
| + |
| ) = |
| cos x | | cos x | |
| 1+sin x | |
(1−sin x)* |
| = |
| cos x | |
(1−sin x)(1+sin x) | | 1−sin2 x | | cos2 x | |
| = |
| = |
| = cos x = P |
cos x | | cos x | | cos x | |
18 mar 18:26
sinus przez cosinus: Dziękuję!
Czy mógłbym jeszcze prosić o ten przykład: sin
2α −cos
2α / sinαcosα = tg
2α−1/tgα
18 mar 18:31
18 mar 18:37
sinus przez cosinus: Ta druga wersja
18 mar 18:40
Basia:
| sin2 x | | sin x | |
P = U{ |
| − 1}{ |
| = |
| cos2 x | | cos x | |
| sin2 x − cos2 x | sin x | |
U{ |
|
| } = |
| cos2 x | cos x | |
sin2 x − cos2 x | | cos x | |
| * |
| = |
cos2 x | | sin x | |
sin2 x − cos2 x | |
| = L |
(sin x)*(cos x) | |
18 mar 18:43
sinus przez cosinus: Dziękuję bardzo
To rozwiało moje wątpliwości
18 mar 18:45