Dana jest funkcja f(x)-(m-2)x^2 + (m-1)x +m. Dla jakich wart
Jadzia: Dana jest funkcja f(x)−(m−2)x2 + (m−1)x +m. Dla jakich wartości parametru m suma różnych
miejsc zerowych tej funkcji jest większa od ich iloczynu?
18 mar 18:14
Basia:
1. m−2≠0
2. Δ>0
| | −b | | c | |
3. x1+x2 > x1*x2 czyli |
| > |
| |
| | a | | a | |
18 mar 18:19
Jadzia: Właśnie nie umiem tego wyliczyć z polecenia umiem sobie wyciągnąć wszystko
18 mar 19:29
Janek191:
Popraw treść zadania
18 mar 19:32
Basia:
1. m≠2
2.
Δ=(m−1)
2−4(m−2)*m = m
2−2m+1 − 4m
2+8m = −3m
2+6m+1
−3m
2+6m+1>0
Δ
m = 36−4*(−3)*1 = 36+12 = 48
√Δm =
√48 = 4
√3
| | −6−4√3 | | −2(3+2√3) | | 3+2√3 | |
m1 = |
| = |
| = |
| |
| | −6 | | −6 | | 3 | |
| | −6+4√3 | | −2(3−2√3) | | 3−2√3 | |
m2 = |
| = |
| = |
| |
| | −6 | | −6 | | 3 | |
| | 3−2√3 | | 3+2√3 | |
m∊( |
| ; |
| ) \ {2} |
| | 3 | | 3 | |
3.
| | 1 | |
częścią wspólną jest przedział ( |
| ; 2) |
| | 2 | |
i to jest odpowiedź do zadania
ale sprawdź obliczenia bo mogłam się pomylić
18 mar 19:40
Basia: przyjęłam
f(x) = (m−2)x2 ............................
ale może tam jest −(m−2)x2
18 mar 19:41
Janek191:
Powinno być
f(x) = ( m −2) x
2+ ( m −1) x + m
1) m − 2 ≠ 0 ⇔ m ≠ 2
2)Δ = ( m −1)
2 − 4*( m −2)*m = m
2 − 2m + 1 − 4 m
2 + 8 m = −3 m
2 + 6 m + 1 > 0
3)
Dokończ
18 mar 19:42