Stereometria
Jasiu: Przez krawędź podstawy o długości 10 graniastosłupa prawidłowego trójkątnego o wysokości 17
poprowadzono płaszczyznę nachyloną do podstawy pod kątem α.Wyznacz najmniejszą całkowitą
miarę stopniową kąta β takiego, że dla każdego α ∈ (β, 90∘〉 przekrój tego graniastosłupa
i rozważanej płaszczyzny jest trapezem.
Jak w planimetrii podają długość boku i wysokości, to zawsze trzeba policzyć jakieś magiczne
rzeczy :x
18 mar 17:54
Basia:

musi to wyglądać tak jak czerwony trapez
kąt nachylenia musi być
większy od kąta nachylenia tego niebieskiego trójkąta
a = 10
h = 17
β ≈ ..................... odczytaj z tablic
α∊(β; 90>
dla α=90 przekrojem będzie ściana boczna
18 mar 18:11
Basia: a nie sorry, to ma być kąt nachylenia płaszczyzny przekroju
źle przeczytałam
18 mar 18:15
Basia:

tu jest ten graniczny kąt β
| | H | | 17 | | 17 | | 17√3 | |
tg β = |
| = |
| = |
| = |
| ≈ ............... |
| | hp | | | | 5√3 | | 15 | |
policz w przybliżeniu i dalej jak poprzednio
18 mar 18:18
Jasiu: Rozumiem już dalszą część zadania, ale nie rozumiem rysunku. Nie wiem, gdzie jest α, ani gdzie
ten trapez :s
18 mar 19:40