współczynnik zmienności , pilne!
Wiki: Mam problem z zadaniem :
Rozkład empiryczny liczby dni urlopu na żądanie przez pracowników kilku oddziałów pewnej firmy
przedstawiono następująco
liczba dni : 0 1 2 3 4
częstość : 0,12 0,26 0,42 0,15 0,05
a) oblicz średnią i odchylenie standardowe
b) wyznacz modalna i kwartyle
c) obliczyć współczynnik zmienności oraz współczynnik asymetrii.
Policzyłam średnią i wyszło mi 1,75 a odchylenie 1,01
Modalna 2, Kwartyl 1=1, kwartyl 2=2 a kwartyl3=2
No i mój problem zaczyna się przy podpunkcie c, ponieważ na zajęciach ktoś zrobił to ze wzoru
na miary pozycyjne czyli V=Q/me *100% i wyszedł współczynnik zmienności 25% tak samo z
współczynnik asymetrii ze wzoru na miary pozycyhene,
a moje pytanie dlaczego nie z wzor na miary klasyczne? początkowo tego wzoru użyłam i np
współczynnik zmienności odchylenie/średnią wyszedł mi ok 57% ... czyli coś chyba jest nie
tak, skąd mam wiedzieć kiedy zastosować wzory klasyczne a kiedy pozycyjne?
Niestety prowadzący nie wyjaśnił tego faktu
18 mar 17:35
19 mar 01:40