wektory
kolos: | | x+2 | | 1−y | | 2z−4 | |
Znajdź równanie płaszczyzny π przechodzącej przez prostą l: |
| = |
| = |
| i |
| | 1 | | −1 | | 6 | |
prostopadłej do płaszczyzny π
1 2x−y+z−2=0
Skorzystaliśmy na zajęciach ze współrzędnych wektora charakterystycznego dla płaszczyzny
[λ
1, −λ
1+3λ
2, −λ
2]⊥[2,−1,1]
i ostatecznie wyszło że π: 4(x−y+3)+3(3y−z−1)=0
pytanie:
skąd wziąć te współrzędne wektora charakterystycznego dla płaszczyzny ?
18 mar 17:10
Mila:
II sposób
n→[2,−1,1]− wektor normalny płaszczyzny π1
k→[1,1,3]− wektor kierunkowy prostej l
Wektory n→ i k→ są równoległe do szukanej pł.
N→=[2,−1,1] x [1,1,3] jest wektorem normalnym szukanej pł.
N→=[4,5,−3]
P=(−2,1,2) ∊π
π: 4*(x+2)+5*(y−1)−3*(z−2)=0
π: 4x+5y−3z+9=0
==============
18 mar 17:40
kolos: skąd jest P=(−2,1,2) ?
18 mar 17:43
Mila:
Z równania prostej ( po przekształceniu)
18 mar 17:47
kolos: wektor kierunkowy prostej nie powinien być [1,−1,3] ?
18 mar 17:49
Mila:
Popatrz na zapis równania prostej 17:47.
18 mar 17:57
kolos: a dobra rozumiem

dziękuję
18 mar 18:04
Mila:
Mąż Katarzyny Wielkiej uważał, że pokazywanie języka jest dowcipne i stracił głowę

Warto z tym uważać inaczej.
18 mar 18:10