matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Granice.
Agata :
https://pl-static.z-dn.net/files/d7d/b9e7271a306c5d3b8544c8f7bc07b7b6.png
Chciałby ktoś jeszcze mi pomóc z tymi dwoma granicami funkcji w dodanym wyżej załączniku? Z góry dziękuję za pomoc. I proszę bez zbędnych komentarzy, że mam podaną wskazówkę, że jest łatwe... itp.
18 mar 16:55
Mila:
arcsin(1−2x)
lim
x→
1
2
=
(2x+1)*(2x−1)
arcsin(1−2x)
−1
−1
1
=lim
x→
1
2
*
=1*
=−
(1−2x)
2x+1
2
2
18 mar 17:03
Mila:
lim
x→0
(1+sinx)
1/x
= =lim
x→0
[ (1+sinx)
1
sinx
]
sinx/x
=e
1
=e
18 mar 17:09
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick